Bebek enginar kalbinde mikrop tozu alır mıydınız?

1 milyara yakın çocuk yetersiz beslenmeyle karşı karşıya. Her yıl 3 milyon çocuk yetersiz beslenme kaynaklı ölüyor.

İklim değişikliği, israf her biri ayrı bir koldan gezegenin sonunu getirmek için çalışıyor. Birleşmiş Milletler Gıda Örgütü’nün 2021 Ağustos ayı raporuna göre önümüzdeki 4 aylık dönemde şiddetli gıda güvencesizliği dünyada 23 bölgeyi vuracak.

Açlığa ve yoksulluğa karşı çözüm önerileri sonsuz. Popüler yaklaşım gıdaları kendimizin üretmesi. 10 bin yıl eskiye mi gidelim? M.Ö 10 binli yıllarda bir kişi ürettikleriyle ancak kendi karnını / sanayi devrimiyle binlerce kişiyi doyuracak üretimi gerçekleştirdi. İşler değişti;  modern insanın iştahı gezegenin kaynaklarını tüketti.

Tarım tarihi yeniden yazılıyor, yeni devrim yeşil değil turuncu, içinde mikroplar, yeni protein kaynakları, fazlaca çığlık var.

Önümüzdeki yüzyılda dünya nüfusu 10 milyar, protein ihtiyacı 265 milyon ton olacak. Geleneksel tarımla karşılamak mümkün değil.

Tekstüre bitkisel proteinler, bakliyatlar, algler, böcekler, mikroplar, un kurtları sürdürülebilir protein kaynaklarına alternatiflerden.

Dünyanın ilk endüstriyel böcek işleme tesisi 2019 yılında Hollanda’da açıldı. Tesiste domuz / tavuk / balıklar için gereken protein unu, lipidler üretiliyor. Merkezde üretilen ve işlenen kara asker sineği larvaları ve böcekleri besliyor. Böceklere dayalı bileşenler / tahıllar / bakliyatlar sürdürülebilir hayvancılık, tarım için son derece önemli.

Böcekler organik kalıntılardan besinleri kullanıp, bunları gıda değer zincirine geri kazandırıyor. Bu sayede döngüsel ekonomiye katkı sunuyor. Kara asker sinek larvaları, düşük dereceli gıda atıklarını yiyerek hızlıca büyüyor. Büyümek için güneşe, toprağa başka hiçbir şeye ihtiyaçları yok. Aynı zamanda karbon ayak izleri çok düşük.  Tek hücrelilerin 2050 yılına kadar geleneksel tahıl bazlı kaynakların yerine pazarın 25’ini alacağı öngörülüyor.  %70’e kadar protein içeren Dunaliella, Spirulina, Chlorella gibi tek hücreli organizmalar;  vitaminler ve beta karoten açısından da oldukça zengin. Makarnaya eklenen yosun, tek hücreliler ve un mamulleri geleceğin altını.

TARIMIN YENİ GÖZDESİ ŞİFALI MİKROPLAR 

Fao’ya göre dünyada her yıl 30 milyon ton alg üretilmekte.

Hem şifalı hem de uygun fiyatlı. Yemekte ne alırsınız ?

Bebek enginar kalbinde mikro alg mi, pesto soslu kara sinek mi?  Dunaliella, spirulina veya chlorella gibi tek hücreli organizmalar %70’e kadar protein içeriyor. Ona en yakın hamsinin oranı %12’lerde.

Havadan üretilen besinler sayesinde verimli tarım toprakları lezzetli tarımsal ürünlere kalıyor. Bir metrekarelik alanda bir kilo böcek proteini yetiştirilebiliyor.

Dijital çağın tarım devrimi yeşil değil karasinek tadında. Protein ve aminoasittçe zengin böcekler Michelin yıldızlı sofralardan Halk ekmeklere kadar her yerde olacak.

Protix gibi şirketler böcek işleme teknolojilerinde öncü markalardan. Kim bilir Anadolu kaçırdığı tarım trenini, böcek işleme konusunda dünyanın üssü olarak yakalayabilir mi?

KAHVALTIYA BAKTERİ TOZU – AKŞAM YEMEĞİNE MİKROP ÇAYI 

Ezcümle; insanlık için gereken tarımsal ürünleri üretmek artık çok daha pahalı ve gezegene zarar veriyor. Çözüm alternatif protein kaynaklarında. Yoksa gelecek geldiğinde biz buralarda olmayacağız.

Topu taça atmanın kimseye faydası yok. İnsanlık kendi sahasında “gezegeninde” yenildi, haberiniz olsun.

Benzer İçerikler

YAŞAMI ONARAN TARIM – 4

YAŞAMI ONARAN TARIM – 3

YAŞAMI ONARAN TARIM – 2

YAŞAMI ONARAN TARIM – 1 –

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir