Tarımın geleceği kararlarımıza bağlı…

Çocuklarımızın ve dünyanın geleceği için yediklerimizin çevreye bıraktığı izleri takip etmenin tam zamanı. Hiç kuşkusuz gıdalar tarımsal ürünlerin işlenmesi sonucu tabaklarımıza geliyor.

Kursağımızdan geçen her lokmanın hesabını vererek, tercihler yapmalıyız artık.

Tarımsal ürünler sofraya mutluluk katmaya gelene kadar kurdun kuşun, toprağın, suyun, havanın birçok doğal unsurun etkisi ve katkısıyla şekilleniyor.  Gezegen ziyadesiyle yoruldu, hırpalandı hastalık düzeyinde arazları var. Onu iyileştirmek mümkün, kuşkusuz hasta bir gezegenin üzerinde mükemmel canlı türü insanın tek başına yaşaması, tarım yapması mümkün değil. İnsan soyunun geleceği taşınabilmesi için sağlam bir gezegene ihtiyacımız var. Dolayısıyla gezegen için değil kendi geleceğimiz için değişim zamanı.

İklim değişti

20 yıl sonra beklenen iklim değişikliği etkileri kapımıza dayandı bile. Kuraklık tarımsal rekolteyi birçok üründe % 30 etkilemeye başladı bile. Salgınla beraber gıdaya erişimde sorunlar, gıda fiyatlarındaki artış beraberinde birçok sağlık problemini getiriyor. Yeryüzündeki suyun yaklaşık % 70’i tarımsal üretimde kullanılıyor. Kuraklık sadece tarımsal üretimi değil bireysel anlamda kullanılacak suya erişimi de olumsuz etkilemeye başladı. Temiz olmayan sudan kaynaklı bulaşıcı hastalıkların yoksul ülkeler dışına taşınması an meselesi.

Tüm bunlara bakılarak rasyonel olduğu öngörülen insan türünün bir an önce akıllı tercihler yapması, akıllı kararlar alarak tarımın da insanlığın da geleceğini kurtarması gerekiyor.

Sadece yediklerimizle değil, giydiklerimiz, hobilerimiz, fobilerimiz her biri çevreye bir takım ayak izleri bırakarak gezegenin yaşlanmasına, tarım faaliyetlerinin zorlaşmasına neden oluyor.

Akıllı kararlar

Bir bardak kahve içmenin bedeli 130 litre su. Gün içinde verdiğimiz sıradan kararların; toplu taşım kullanmak / metroya binmek / yürümek / bolca kahve içmek gibi eylemlerin sonucu tahmin ettiğimizden çok daha fazla etkiliyor gezegenin geleceğini.

Sadece beslenme şeklimizi değiştirmek yetmiyor, yaşam şeklimizi de değiştirerek tarımın dolayısıyla gezegenin geleceği düzeltebiliriz.

Daha  az / yemek / seyahat / kıyafet / mobilya / eğlence / pırlanta / su kullanımı gibi konularda vereceğimiz akıllı kararlar  ile çevreye verdiğimiz etkiyi minimuma düşürebiliriz.

Etik tercihler yaparak / satın alma alışkanlıklarımızı düzenleyerek / zaaflarımızı terbiye ederek en önemlisi sorumluluk sahibi çocuklar yetiştirerek geleceği değiştirebiliriz.

Önemseyelim,  dikkat edelim; yenilebilir ambalajlara / sürdürülebilir tarımsal üretime / yenilenebilir enerjiye / tarıma dost teknolojiye / tarım bilimine / çevre bilimine gereken değeri verelim.

Değiştirelim

Biz değişirsek gelecek değişir

Yemek tercihlerimizi değiştirelim / bakliyatlar / deniz ürünlerine / yeni protein kaynaklarına sahip çıkalım.

Benzer İçerikler

YAŞAMI ONARAN TARIM – 4

YAŞAMI ONARAN TARIM – 3

YAŞAMI ONARAN TARIM – 2

YAŞAMI ONARAN TARIM – 1 –

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir