Anadolu’nun Ekmekleri Sandıktaki Çeyiz Gibidir

Doğanın renklerini, genç kızın parmak izlerini, coğrafyanın yaşam koşullarını ve en önemlisi de hayallerini barındırır her ilmeğinde. Işığı güneşten almışsa parlak ve canlıdır. Hırçın bir ırmaktan suyunu alan ekmek dilimi coşkulu ve serttir. Ve her bölgenin hatta her şehrin çeyiz sandığı, hazırlayanın parmak izi gibi biricik ve tektir. Türkiye’nin yedi bölgesinde yüzlerce ekmek çeşidi var dersek yanlış söylemiş olmayız. Ben bu yazımda Anadolu’da yapılan pek çok ekmeği yazmakla beraber daha çok bilinenler hakkında ayrıntılı bilgi vereceğim.

“Yedi Ekmek Tek Sofra”

Anadolu’yu Doğru Tanımlayan Cümlelerdendir

Mayalı-mayasız, büyük-küçük, uzun raf ömrü olan-kısa raf ömrü olan, ekşi mayalı-normal mayalı, tam tahıl ekmekleri-normal beyaz un ekmekleri, gibi sınıflama yapmak istesek de bu anlamda istatistiki sonuçlara ulaşamadığımızı söylemek isterim. Pişirilme çeşidi açısından da tandırda pişirme, taş taban fırında odun ateşiyle pişirme ve sacda pişirme olarak sınıflandırmaya çalışsak da Anadolu ekmekleri çok çeşitlilik göstermektedir. Hatta sahil boyunca var olan ekmekler bir bakıyorsunuz, en karasal bölgede de karşımıza çıkabilmekte. Bu anlamda ekmekleri herhangi bir sınıflamaya tabi tutmadan bir değerlendirme yapacağız.

Anadolu’nun eşsiz ve zengin kültür mirasını çeşitli nedenlerle yapmış olduğum seyahatlerde inceleme fırsatım oldu. Anadolu’yu niye gezdiğinizin hiçbir önemi yoktur. Nasıl gezdiğiniz sorusu sizi zengin, eşsiz renkler ve deneyimlerle ödüllendirir. Arka sokaklara, tenha yollara girdiğinizde kokular ve renklerle karşılaşırsınız doğayla uyumlu. Sizi ekmeklerin baş tacı olduğu misafirperver sofralara çeker bu manzaralar.

Aslında ekmekler; biçimleri, renkleri, tatları, iç dokuları ile birbirinden ayrılır. Bölgenin coğrafyasının buğdaya verdiği farklı renk ve lezzet, ekmeği yapan kişinin geçmişten aldığı ekmek mirası ve ekmek pişirme tekniğini etkileyen bitki yapısı ve fırın yapısı… Tüm bu farklı bileşenler sonuçta bizi birbirinden farklı ve lezzetli muhteşem ekmek dilimlerine götürür. Hatta bana sorarsanız elime aldığım ekmek bana o bölgenin insanının özellikleri hakkında da bilgi verir. Örneğin Anadolu’nun birçok yerinde ekmekler kiloyla satılır. Ortak fırınlarda pişirilir. Doğası uygun olan yerlerde ekmek dışarıda, doğada pişirilir. Hatta ekmeğin işlenme şekli o yörenin el sanatlarının küçük bir yansımasıdır.

Öncelikle çok bilinen ve tüketilen ekmekleri anlatalım dilerseniz.

Bu blog serisinde de Türkiye’nin ekmek haritasını çizmeye çalışacağız.

Benzer İçerikler

Trabzon Ekmeği

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir