Dünyanın İlk Arı Aşısı Yapıldı

Kuraklık, çiçeklerin azalması, parazitler, böcek ilaçlar, iklim değişikliği kaynaklı arı kolonileri yok oluyor. ABD’de son günlerde yaşanan durum o kadar kötü ki hükümet enfekte kovanların ve ekipmanların yakılıp ve gömülmesini şart koşuyor.

ARI AŞISI ONAYLANDI 

ABD Tarım Bakanlığı, böcekler için ilk aşı olan bal arısı aşısına onay vererek pek çok tartışmayı da beraberinde getirdi. Arılar tüm dünyadaki bitkisel üretimin yüzde 80’den fazlasını gerçekleştiriyor. Dünya üzerinde on binlerce farklı bitki türünü tozlayan iki yüz binden fazla hayvan türü içerisinde arıların değeri paha biçilemez. 600 milyar dolara ulaşan dünya gıda endüstrisinin en önemli paydaşı arılar. Bal arılarının tozlaşmaya etkileri 20 milyar doların üzerinde. Arı popülasyonundaki  kayıp 40’a yakın bitkisel türde mahsul kaybı anlamına geliyor. Badem, yana mersini, kabak, karpuz arılar sayesinde çoğalıyor, çiçek açıyor, meyve veriyor.  Bal arıların sağladığı tozlaşmanın küçük bir yan ürünü. Balmumu polen çeşitli kremlerin hammaddesi.  Propolis müzik aletlerinin cilası, dış macunu, gargara gibi onlarca ürün yapılıyor. Yerli yabani arıların tarıma katkıların 5 milyar dolardan fazla. Yabani ve bal arıları turunçgilleri işbirliği halinde tozlaştırır.

ARILAR TARIMIN TEMELİ 

Arılar gibi tozlaşmaya katkı sağlayan tatarcıkların ekonomik değeri 6 milyar dolara yakın. Dünyanın en yaygın ve ticari olarak en değerli kokusu kakao bitkisinin tozlayıcısı olarak bilinmekte. 100 milyar doları aşan değeriyle dünyanın en büyük endüstrilerinden çikolata  pazarı toplu iğne başı büyüklüğündeki tatarcık sineğine inanıyor.

ARILAR YARIM ENDÜSTRİSİNİ GÖNÜLLÜ PAYDAŞLARI 

Tozlayıcılar tarım endüstrisinin gönüllü paydaşlarıyla gıda arzını elinde bulunduruyor. Tarımsal üretiminde hem mahsul verimini hem de kalitesini artırıyor.  Üstelik doğuştan motivasyonlarıyla asla vazgeçmiyorlar. “Arılar yok olursa insanlığın 4 yıl ömrü kalır” diyen Einstein arıların değerini anlayan ilk fütüristlerden.  Olmadıkları bir ekosistem insanlığın kıyameti olsa gerek. ABD arıların hastalanmasına neden olan hastalıkla mücadele edebilmek için aşı geliştirdi.

ARILAR TARIM EKONOMİSİNİ BÜYÜTÜYOR

Tarım ekonomisini büyüten arılar, kaynakların daha efektif kullanılmasını sağlıyor. Son günlerde arı popülasyonunu tehdit eden bakteriyel kuluçka hastalığı “Amerikan yavru çürüklüğü”  ile mücadele için dünyanın ilk arı aşısı ABD’de onaylandı.  Paenibacillus larva bakterisinden kaynaklanan hastalık nedeniyle arılar tehlike altında. Gözle görülmeyen bakterileri yutan arılar 48 saat içinde arıları öldürüyor.  Aşı kraliçe arıya uygulanıyor o da tüm koloniye geçiriyor.

ARILAR DÜNYAYI KURTARACAK 

Aşı arılara bir tatlı olarak yediriliyor,  sporları kaynağında imha ederek hastalığı ortadan kaldırıyor. Georgia Üniversitesi Tarım ve Çevre Bilimleri Fakültesi ve Dalan Animal Health Merkezi  ortaklığında üretilen aşının yaratıcısı Entomoloji Profesörü Keith Delaplane “herkül  gibi bakterilerle mücadele edilmezse arılar ölecek, insanlar arıları hayatta tutmanın en kadar zor olduğunu anlamıyorlar” dedi.

Benzer İçerikler

YAŞAMI ONARAN TARIM – 4

YAŞAMI ONARAN TARIM – 3

YAŞAMI ONARAN TARIM – 2

YAŞAMI ONARAN TARIM – 1 –

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir