Yeteri Kadar Aşk Yeteri Kadar Domates

Bazı kelimeler sihirlidir, içimizden geçenleri anlatmak, duygularımızı ifade etmek için yeterlidir.

Daha fazlasına gerek yok “bu kadar su yeterli” dediğimde sevgili arkadaşım Cem;  “bol su verelim çok domates versin” demişti.  Ona “gezegenin tüm unsurlarını beslemek” kavramından bahsetmiş anneannemin deyimiyle konuyu detaylarıyla açıklamaya çalışmıştım. “Suyunu eksik edersen huysuz, fazla verirsen arsız olur”

Cem suyunu fazla verdi, daha iyi olacağını düşünerek, daha fazlasının daha iyi olduğunu varsayarak, esirgemeden, cömertçe. Ama olmadı, fazla su bitkiyi arsız, meyveyi yoksul bıraktı.

Yanlış zamanda yağan yağmur, bitkilere gereğinden fazla verilen su onun meyvesi yerine kaba deyimle gövdesini büyütür, meyve verimine veya kalitesine hiçbir faydası olmaz.

Madem bahçe boyunca serpilen domatesler yeteri kadar meyve vermedi en azından önünde bir fotoğrafımız olsun dedik. Fotoğraf için yeteri kadar yeşil, yeteri kadar gür…

Gezegenin tüm unsurlarını beslemek gerçek bir uzmanlık gerektirir. İnsan sağlığından sorumlu tıp doktorları gibi toprağın, bitkinin, hayvanın sağlığından sorumlu uzmanlıklar ve onlar da az doktorlar kadar değerli. Mesela ormanın doktoru Orman mühendisi, toprak ve bitkinin doktoru ziraat mühendisi, agronomist hepsi doğanın tüm unsurları için hekimlik yapmaya şifa vermeye devam ediyorlar.

Eğer toprak aç, susuz ve yeteri kadar beslenememişse içerisinde bulunan faydalı vitamin ve minerallerin meyveye geçmesini, bitkiyi büyütmesini sağlayamaz. Toprak aç ise üzerindeki hiçbir şeyi büyütemez. Önce toprağı sağlıklı beslenmek lazım.

Sağlıklı, huzurlu toprakların üzerinde sağlıklı mutlu domatesler, biberler, tahıllar, ağaçlar büyür tıpkı çocuklar gibi.   Araştırmalar diyor ki mutlu anne babaların çocukları da mutlu ve özgüvenli. Yani ebeveyneler toprak, mutlusu verimli toprak; orada büyüyen çocuklar da bitkiler de mus mutlu. Mutsuzu çorak toprak, kendine de çocuğa da hayrı yok.

Konumuza dönersek. Havanın da ihtiyaçları var. Karbondioksidi, oksijeni hepsi yeterli miktarda olacak, mesela karbon ayak izi fazla olduğunda havanın kalitesi bozulur insanlara, bitkilere yeteri miktarda sağlık veremez.

Hayvanların sağlığı, mutluğu veteriner hekimlere emanet mutlu ineklerin sütleri çocuklara heyecan verirken, gergin ortamda büyüyen ve kesilen hayvan etlerinin daha sert ve tatsız olduğu artık bilimsel olarak kanıtlanmış durumda. Hayvanların meralarda bağımsız şekilde otlarken kendileri için günlük gerekli miktarda otu otladıktan sonra durdukları, manzarayı izledikleri yeni bir bilgi değil. Keyifle yeşil otları, çiçekleri otlayan hayvanların süt kaliteleri, aromatik değerli hiç kuşkusuz daha zengin. Yani günün belli bir zamanında kaliteli müzik dinlemek, manzarayı seyretmek insanı da hayvanı da doyuran ortak estetik yaratımlardan.

Gelelim Cem’in domateslerine her bitkinin suyu alacağı zaman vardır. Doğru olmayan zamanda verilen su, yağmur bitkinin hacimsel olarak büyümesini, meyvenin fiziksel olarak ağırlaşmasını sağlasa da, bitkinin vitamin ve minerallerce, protein değerleri bakımından yoksul kalmasına sebep olabilir. Şimdi desem ki yemeği bol kahkahası eksik sofralardan çıkan çocukların siz düşünün.  Nitekim bu konu tahıl tarımında sıkça yaşanır. Bu yıl yaşanan zamansız yağmurlar birçok bölgede verimi ve kaliteyi oldukça düşürdü.

Gördüğünüz gibi sihirli sözcük “yeteri kadar”

Anne kekine tadını veren yeteri kadar un, yeteri kadar su gibi

Her Şeyi Yapabilirsin, Yeteri Kadar

Gelin meseleyi Mila ve Tatliş’in hayat felsefesiyle açıklayalım “HER ŞEYİ YAPABİLİRİZ, YETERİ KADAR”

Yaz boyu bu felsefeyle denizler altında bin fersah, cuppala deniz dedik.

İstediğin kadar dondurma yiyebilirsin, yeteri kadar

İstediğin kadar oyun oynayabilirsin, yeteri kadar

İstediğin kadar yaramazlık yapabilirsin, yeteri kadar….

Yeteri Kadar Paylaşmak

Çoğu zaman kayıplarımızdan sonra yeteri kadar zaman geçirmediğimize hayıflanırız, yeteri kadar paylaşmadığımıza, yeteri kadar kendimize vakit ayıramadığımıza, SEVDİĞİMİZİ YETERİ KADAR SÖYLEMEDİĞİMİZE pişmanlık duyarız.

Özür Dilemek Yeterli Değil

Harvard Business Review’de yayınlanan bir makalede müşteri ilişkileri konusunda yapılan hatalarda özür dilemenin yetersiz olduğu, asıl gerekenin özür yerine yaratıcı bir çözümle problemi çözmek olduğu anlatılıyor. Eğer problem çözülmüşse özür dilemek yeterli. Yeteri kadar özen yoksa çözüm de yeterli değil. Diyeceğim şudur ki yeterli özeni göstermişsek, yeterli çözümü üretmişsek,  muhatabımızı inandırmışsak özür dilemek yeterli…

Yeterli Demeyi Bilmek

Yeterli kelimesini İngilizce karşılığı “enough”  Örneğin biri size bir şey ikram ettiğinde bu kelimeyi kullanır, durmamız gereken zamanı belirleriz. Daha fazlasını istemediğinizde. Bu kadar kahve, bu kadar acı, bu kadar tembellik, bu kadar yalnızlık yeterli dediğimizde.

Okuduğum bir çocuk gelişim kitabında bir bölüm vardı. Çocuklara özgüven ve kişilik eğitimi verirken en önemli konulardan biri onlara yapabileceklerini anlatırken aynı zamanda “yeterli demeyi, durabilmeyi, vazgeçmeyi öğretmek” kavramından bahsediyordu. Çünkü vazgeçmek, hayır demek, en az evet demek kadar değerli ve önemliydi. Yeteri kadar oyun, yeteri kadar televizyon, yeteri kadar bilgisayar….

Velhasıl eğer yeterliyse yeter demeyi öğrenmek…

Onun içindir ki;

“Hayatta Her Şeyiniz Yeteri Kadar Olsun”

“Yeteri kadar” çoğu zaman yanlış anlaşılır. “Olduysa oldu olmadıysa elimden bu kadar geliyor”  deyip işin içinden çıkarız.

Oysa yeteri kadar çalışmak başarılı olmak için yeterlidir. Daha az değil, daha özensiz değil, daha verimsiz değil gerektiği kadar.

Yeteri kadar un, su, tuz unu hamura dönüştürür, yeteri kadar mayalanmak hamuru ekmek yapar mucizevi bir şekilde.

Yeteri kadar ateş pişirir, fazlası yakar kül eder.

Yeteri kadar uyumak insanı büyütür, fazlası miskin

Yeteri kadar spor yapmak sağlık için yeterlidir. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki gereğinden fazla yapılan spor uzun vadede insan sağlığı için yarardan çok zarar getiriyor.

Yeteri kadar su içmek, fazlası böbreklere zarar veriyor.

Yeteri kadar ders çalışmak kazandırır

Yeteri kadar tatil yapmak, tabağımıza yeteri kadar yemek almak, fazlasından meyletmek önce gözü sonra mideyi doyurmak

Yeteri kadar âşk, insanı göklere çıkaracak kadar, elini korkak alıştırmayacak kadar, fazlası yakar kor eder.

Yeteri kadar alışveriş yapmak, yettiği kadar, israf etmeden

Yeteri kadar dua etmek kalanı çalışmak

Yeteri kadar gülmek, yeteri kadar ağlamak

Yeteri kadar bağlanmak, bağ kurmak ne daha fazla ne daha az

Yeteri kadar duyarlı olmak kırmadan, dökmeden yetecek kadar

Yeteri kadar kök salmak, toprağı yormadan, çevreye zarar vermeden

Yeteri kadar güvenmek, güven vermek, yeteri kadar dost olmak kucak dolusu, kahkahalarla

Yeteri kadar vazgeçmek güçlü kılar, yeterli yapar hayata

Yeteri kadar yemek azı öldürür, çoğu öldürür

Yeteri kadar tevazu

Yeteri kelimesi sihri miktarında, sihri metriklemede. Yani ölçmede, biçmede yeteri kadarsa yapmada, yeterlisini yapmada.

Benzer İçerikler

YAŞAMI ONARAN TARIM – 4

YAŞAMI ONARAN TARIM – 3

YAŞAMI ONARAN TARIM – 2

YAŞAMI ONARAN TARIM – 1 –

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir